Hoe werkt voetreflexologie eigenlijk?
Dankzij twee toestellen die vaak in de geneeskunde gebruikt worden, is onderzoek gedaan naar het effect van voetreflexologie.
Het eerste is een fMRI, functional Magnetic Resconance Imaging, ofwel een scan die de hersenactiviteit visualiseert tijdens een voetreflexologiebehandeling.
Enkele onderzoekers aan de Tohoku universiteit in Japan (2008, 2013) en de universiteit van Ottawa in Canada (2012) hebben gekeken naar wat er gebeurt in de hersenen wanneer er druk wordt uitgeoefend op bepaalde reflexzones van de voet.
Hieruit blijkt dat stimulering van zones op de voet zorgt voor een activiteit van corticale hersenzones die overeenkomen met het gestimuleerde reflexgebied.
Bijvoorbeeld: wanneer de onderzoekers het gebied van de bijnieren op de voet stimuleerden, zorgde dat voor een onmiddellijk effect in het ‘insula’ hersengebied. De insula is betrokken bij emoties zoals angst, woede, afkeer. En wat blijkt? De reflexzone van de bijnieren is hét te behandelen gebied bij angst en stress, omdat deze emoties een sterke reactie geven op de bijnieren.
Een tweede toestel is de Doppler sonografie. Hiermee wordt de snelheid van de bloedstroom in organen gemeten.
Oostenrijkse onderzoekers van het universitair ziekenhuis voor inwendige geneeskunde in Innsbruck (1999, 2001) zagen een verhoging van de bloedstroom in de nieren na bewerking van de nierreflexzone.
Eenzelfde verhoging van de bloedtoevoer zagen ze bij de darmen na behandeling van de voetzone die hoort bij de darmen. Het bloedsuikerniveau veranderde bij de pancreasreflexzone. En de frequentie van het hart veranderde.
Daardoor komen er meer zuurstof, vitamines, mineralen i.e. “life-giving” voedingsstoffen het orgaan binnen, en worden (giftige) afvalstoffen sneller weggevoerd.
Deze studies tonen aan dat stimuli toegepast op zones van de voet die horen bij een bepaald orgaan onmiddellijk reacties geven in de hersengebieden en de bloedstromen die horen bij die organen. En dat proces gebeurt via de centrale zenuwbanen van de voeten naar de hersenen. Voetreflexologie heeft daarmee een positieve invloed op het brein, de centrale regelkamer van het lichaam.
Voor zij die nog meer wetenschappelijk bewijs willen:
Ik heb de bevindingen van voorlopig meer dan 70 studies vertaald en heel beknopt samengevat per gezondheidsklacht zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, darmproblemen, slapeloosheid, schouderklachten,...
Neem een kijkje... www.kwantumvoetreflex.be/wetenschap