top of page

Hoe word je 100 jaar?


Schrijver en onderzoeker Dan Buettner reisde de hele wereld rond om plaatsen te zoeken waar de mensen meer dan 100 jaar worden.

De provincie Nuoro op Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië) en het schiereiland Nicoya (Costa Rica) zijn zo’n plekken waar hoge percentages van de bevolking een verbluffend lange levensduur hebben.

De bewoners daar zijn in staat hun gezondheid en vitaliteit te behouden tot ze ouder zijn dan negentig of zelfs honderd. Op deze plaatsen bereiken de mensen niet alleen de leeftijd van 100, maar ze doen dat ook nog eens met een buitengewone kracht. 102-jarigen rijden nog steeds met de fiets en hakken nog steeds hout, en doen nog aan karate en yoga.

Het geheim zit in de alledaagse dingen die ze doen: het voedsel dat ze eten, het gezelschap waarin ze verkeren en hun zienswijze op het leven.

1. Regelmatige lichamelijke activiteit van lage intensiteit. Ze wandelen naar alles: de trap op en af, naar de winkel, naar een vriend. Ze werken in hun tuin. Ze gaan de natuur in.

2. Ze volgen geen speciaal dieet. Wel hebben ze de neiging tot een plantaardig dieet vol groenten van alle mogelijke kleuren, peulvruchten en zaden. Al deze culturen hebben strategiëen om niet te overeten. Ze eten soberder: ze hebben de gewoonte om te stoppen met eten als hun maag 80% vol is.

3. Op al deze plaatsen krijg je niet de steun van 1 goede vriend, maar van minstens 6. Ze concentreren zich op hun sociaal netwerk. Ze zorgen voor hun kinderen en bejaarde ouders. Want eenzaamheid doodt. Ze omringen zich met de juiste mensen die ook actief bewegen en sober eten. Gezonde vrienden zorgen ervoor dat je meer jaren toevoegt aan je leven.

4. Al deze 100-jarigen hebben nog steeds een reden om ’s ochtends met plezier opstaan. Ze zitten niet heel de dag in de zetel. Ze gaan bijvoorbeeld nog elke week 3 keer vis vangen voor de familie, of ze zorgen nog steeds voor hun achter-achter-achter-kleinkind. Deze mensen kennen nog het gevoel van zin en doelgerichtheid, het houdt hen actief. Alleen dat al zorgt voor ongeveer zeven jaar extra levensverwachting.

5. En in elke van deze culturen nemen ze de tijd om te onthaasten door bijvoorbeeld te bidden of hun voorouders te eren. Bij stress komt je lichaam in een ontstekingsreactie die aan de basis ligt van klachten zoals hart- en vaatziekten en Alzheimer. Wanneer je regelmatig vertraagt bijvoorbeeld door yoga, meditatie of voetreflexologie ga je dat ontstekingsmechamisme tegen.

Aanbevolen berichten
Recente berichten
Zoek per keyword
Er zijn nog geen tags.
bottom of page