top of page

Psychologische factoren bij rugpijn


In mijn voetreflexologiepraktijk komen meer en meer mensen met pijn in de onderrug, aan de wervels tussen de schouders en pijn in de nek.

Ik kan er zelf over meespreken. Net 6 maanden geleden lag ik in het ziekenhuis met een zeer zware hernia.

Gelukkig ben ik héél snel hersteld, dankzij medische behandeling, rugrevalidatie bij de kinesist, voetreflexologie, én door goed te kijken naar de gebeurtenissen die recent voorgevallen zijn, en de daarbijhorende emoties, gedachten en overtuigingen. Want in dat laatste liggen de dieperliggende oorzaken waaraan ik moest/moet werken voor fundamentele genezing.

Kijk, elke ziekte begint als medisch probleem.

Maar emoties zoals angst, twijfel, verdriet, woede zorgen ervoor dat gezondheidsklachten langer aanhouden of regelmatig weer de kop opsteken.

Want wat je denkt en voelt, verandert de biochemische eigenschappen van je lichaam.

Welke gebeurtenissen, emoties en gedachten zouden aanleiding kunnen geven tot rugpijn?

Misschien ben je overladen, en ervaar je een gebrek aan (emotionele) ondersteuning in het leven. De rug is de centrale steun van het lichaam; daarom geeft elke rugklacht waarschijnlijk aan dat je vindt dat je niet voldoende steun krijgt.

Je verwacht misschien heel veel van anderen en als aan die verwachtingen niet voldaan wordt, kun je het gevoel krijgen dat je met de hele zaak opgescheept zit. Je hebt er mogelijks moeite mee om anderen hulp of steun te vragen – en als je dat dan toch doet en je vervolgens de nodige hulp niet krijgt, dan ‘loop je vast’ en wordt je rugpijn erger.

Pijn in de bovenrug kan duiden op het gevoel dat iemand je in de gaten houdt, dat hij/zij als het ware voortdurend ‘op je rug’ zit, en je wil hem/haar tevergeefs van je rug schudden.

Gedachten die kunnen helpen:

Ik weet dat het leven me altijd steunt. Het lijkt misschien alsof er iets misgaat, maar in wezen is het een situatie die op mijn pad hoort waaruit ik iets te leren heb, een verandering die ik in mijn bestaan moet maken, om een gelukkiger mens te zijn.

Mijn geest is harmonieus.

Ik ben geen slachtoffer, en neem kordaat mijn leven in handen.

Ik heb geen angst meer om te handelen, ik heb het vertrouwen en de zelfzekerheid.

Heb je (wel eens) last van rugklachten? Zijn dit gebeurtenissen en emoties die aanleiding kunnen zijn (geweest)?

Ik zorg voor coaching én ontspanning van onder andere de spieren in je rug, waardoor je zenuwen en ruggewervels weer ruimte krijgen, pijn vermindert en je sneller geneest.

Aanbevolen berichten
Recente berichten
Zoek per keyword
Er zijn nog geen tags.
bottom of page